Zelf klussen doen of door een professioneel bedrijf

Metselen is een echte ambacht, het is niet iets wat iedereen zomaar kan doen. Metselen is een manier waarop stenen met behulp van speciaal aan elkaar bevestigd worden. Met deze techniek kan een vorm naar keuze naar gemaakt worden, veelal om gebouwen of delen daarvan te maken.

De stenen worden altijd in bepaald verband tegen elkaar aan bevestigd, dit wordt het metselverband genoemd. Verschillende metselverbanden zijn: halfsteenverband, klezoorverband, patijtsverband, Hollands verband, Vlaams verband en zo er nog een aantal. Het verband bepaald het uiterlijk van het uiteindelijke metselwerk.

De verbanden goed metselen is een al moeilijk maar het recht metselen is helemaal een opgave. Om waterpas te metselen gebruiken metselbedrijven hoekprofielen om verticaal recht te metselen en tussen deze metselprofielen worden touwtjes gespannen zodat horizontaal ook kaarsrecht gemetseld kan worden.

De kosten van metselwerk

Omdat metselwerk zulk professioneel werk is zijn de kosten voor metselwerk vrij hoog. De prijs is afhankelijk van het soort steen dat gebruikt wordt, de voeg die geplaatst wordt en waar gemetseld moet worden. Werken op hoogte kost bijvoorbeeld meer dan werken op de begane grond. Ook zijn er stenen in vele verschillende prijsklassen en bijbehorend kwaliteiten.
Toch kan men er ongeveer van uitgaan dat “normaal” metselwerk ongeveer €90 per vierkante meter kost. Dit is dan inclusief de materialen, de voorbereiding en de uitvoering. Om een duidelijk inzicht te krijgen in de prijzen voor uw wensen is het raadzaam een offerte aan te vragen bij een aantal metselbedrijven.

Waar vind ik een goed bedrijf

Een goed bedrijf vinden is nog lastig in de bouwsector, er zijn gewoonweg een hoop metselbedrijven die kwalitatief minder zijn dan dat ze zich voordoen. Om toch het juiste bedrijf te vinden zijn er aantal dingen die u kunt doen:

referenties vragen aan het bedrijf: kijken bij klussen die het bedrijf reeds uitgevoerd heeft

  • Ervaringen op internet lezen van bedrijven die u op het oog heeft.
  • Aan vrienden en familie vragen of zij bekend zijn met een bedrijf dat goed metselwerk kan uitvoeren.

Zelf doen

Je kan het natuurlijk ook zelf doen. Mits je de juiste vaardigheden hebt. Je hebt ook goede apparatuur nodig om dingen te meten en zorgen dat alles recht staat. Je wilt tenslotte niet halverwege erachter komen dat de muur niet stevig, stabiel en recht staat. Daarom heb je goede afstandsmeters nodig om dit allemaal te kunnen meten. Daarnaast doe het niet in je eentje maar vraag iemand die ook handig is om te helpen.