Tips voor een veilige bouwplaats

Sta je op het punt je woning te verbouwen? Dan is het van belang zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke bouwplaats. Veilig voor jezelf, voor de bouwvakkers en voor het publiek dat langs loopt. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je ongelukken op het bouwterrein.

Plaats bouwhekken

Bouwhekken plaats je ter afbakening van de bouwplaats. Zo maak je het publiek duidelijk dat gewerkt wordt. Je voorkomt met bouwhekken dat er onverlaten het terrein opkomen die voor gevaarlijke situaties zouden kunnen zorgen. Daarbij bescherm je je kostbare gereedschap tegen kwaadwillenden.

Houd rekening met het weer

Onvoorziene weersomstandigheden kunnen verraderlijk zijn. Moet je het dak op? Dan wil je niet dat de dakpannen bevroren zijn. Hetzelfde geldt voor een spekgladde stijger. Neem dus het weerbericht door voordat je aan de slag gaat. Ook een heftige regenbui kan immers ervoor zorgen dat je niet nauwkeurig te werk kunt gaan en mogelijk fouten zult maken.

Werk je samen met andere bouwlieden? Stel dan duidelijke regels vast met het oog op de veiligheid. Overleg over de mogelijke risico’s en wat je kunt doen om eventuele gevaarlijke situaties te voorkomen. Samen houd je het veilig.

Spreek dissonanten aan

Lapt iemand de regels aan zijn laars? Dan is het zaak diegene hierop aan te spreken. Mensen die de veiligheid niet serieus nemen, horen niet thuis op de bouw. Leg geduldig en fatsoenlijk uit waarom iemand zijn gedragingen dient aan te passen, zonder stennis te schoppen. Het dient duidelijk te zijn dat dit niet alleen in jouw belang is, maar ook in dat van degene die zich misdraagt.

Voorkom overbelasting

Als je jezelf overbelast, ga je minder nauwkeurig te werk en vergroot je de kans op ongelukken. Maak waar mogelijk dan ook gebruik van de aanwezige machines, als die zwaar fysiek werk kunnen vervangen. Neem ook voldoende pauze om tussendoor wat te herstellen van je zware werkzaamheden.

Bouwmateriaal opbergen

Er is geen enkel soort overlast dan bouwmateriaal en bouwafval dat niet op de juiste wijze, of ergonomische wijze wordt opgeslagen. Losse platen en metaal materiaal kunnen hiervoor het beste zo compact, in daarvoor bestemde, opslagplaatsen opgeborgen worden. Voor metaal afval of metaal overschot kun je ook kiezen voor persen. Door de metalen persen krijg je de meest compacte oplossing voor het opslaan van metaal wat goed te doen is bij aluminium , koper, messing, zink, lood, ijzer en roestvast staal.

Ruim overbodig gereedschap op

Heb je de hamer niet meer nodig? Die grote cirkelzaag is morgen pas weer aan de beurt? Berg ze dan netjes op. Laat geen dingen los over de bouwplaats slingeren. De kans dat iemand erover valt of zich op een andere manier bezeert is tamelijk groot. Daarbij wil je niet dat je je dure gereedschap op een bepaald moment niet meer kunt vinden, natuurlijk.

Draag beschermende kleding

Een bouwhelm, werkschoenen, gehoorbeschermers, een veiligheidsbril, stofmasker en werkhandschoenen zijn beslist onmisbaar op de bouwplaats. Ook al wil je gauw even een klein klusje afmaken of hoef je niet met zwaar materieel aan de slag. Maak er gewoon een automatisme van: het is het niet waard om het mis te laten gaan.