Verkoopmakelaar Offertes Vergelijken

Een huis kopen aan de Amstel, villa met verhaal

Drie miljoen Euro, all-in! En kijk hem eens staan, een reusachtig monumentaal pand aan de mooie Amstel. Normaliter moet er gedacht worden aan het dubbele van dat bedrag. We nemen zo’n scenario onder de loep om te kijken of het wellicht te mooi is om waar te zijn. In elk segment heb je te maken met keuzes, zo ook wanneer het aankomt op vrijstaande villa’s op de meest gewilde locaties. Dan is drie miljoen relatief weinig.

Een vierkante kilometer, helemaal van jou, in klassieke stijl

Fictief of niet, het gaat om een pand van bijna duizend vierkante meter. Kamers met lambrisering, erkers en een gigantische granieten hal met authentieke ornamenten. Je voelt je een koning (of koningin) wanneer trotse eigenaar bent van dit architecturale meesterwerk. Sierlijk glas-in-lood, origineel oud Nederlands tegelwerk en meerdere prachtige openhaarden. De inrichting is geheel aan jou. Wil je het qua interieur dicht bij de oorsprong houden, kies dan voor een Chesterfield. Denk je aan iets meer moderne tijd beleving, geef het een twist.

Kijk je naar buiten, dan zie je meerdere rijksmonumenten. Je koopt dus een villa met een verhaal met een oppervlakte waar je u tegen zegt. Wanneer de lente- en zomermaanden aanbreken dient de locatie zich perfect om even uit te waaien op de Amstel. In je eigen sloep met een hengeltje en een lekker glaasje wijn. Of ga te voet in het mooie stadspark genieten van een delicate picknick!

En dan nu, de realiteit

Soms zijn dromen bedrog. Zo mogelijkerwijs ook dit “magere bedrag” voor de bovenstaande fantasie. Niet alles is wat het lijkt. Zo kom je met de makelaar binnen en langzaam maar zeker beginnen zaken op te vallen. De villa dient bijvoorbeeld qua opknapbeurt aangepakt te worden en mogelijk omgebouwd. Afbladderende verf, oude bevlekte vloerbedekking, een verouderde keuken, niet functionerende stopcontacten en een badkamer die op een Griekse ruïne lijkt.

Dat zijn de zichtbare gebreken. Je verkoopmakelaar brengt je het verdere slechte nieuws: er blijkt asbest gevonden te zijn en er zijn geen moderne en centrale (riool)aansluitingen, die ook op jouw rekening komen te staan.

Een droom najagen

We willen je natuurlijk niet afschrikken van het idee om een monumentaal pand in Amsterdam aan te schaffen. Het kan allemaal… Bedenk wel dat er veel historische woningen, die te koop staan, een erfpacht over zich hebben. Gemeente Amsterdam blijft dus in feite eigenaar van het stuk grond en dient een jaarlijkse vergoeding te krijgen, die soms kan oplopen tot een ton. Een erfpacht afkopen? Dat kan, voor iets meer dan het dubbele van het aankoopbedrag van het huis zelf. Zo zien we ineens waar het addertje zich in het grasveld heeft verstopt.

Ons doel was voornamelijk je ervan bewust te maken, mocht je dat nog niet geweest zijn, dat er vaak zaken zijn die een reclame kunnen breken. Een deal die te mooi is om waar te zijn dus. Laat je ook vooral adviseren door een ervaren verkoopmakelaar en vergelijk verkoopmakelaars ook met elkaar.