mondkap

Mondkapjes voor het klussen

Wanneer je gaat klussen dan is het fijn om een mondkapje te gebruiken die je beschermt tegen al het stof en afval. Het is belangrijk om het juiste type masker te kiezen wanneer je gaat klussen. Voor bepaalde klussen kan je bijvoorbeeld een stoffen masker gebruiken, die tevens geschikt is als corona mondkapje. Wanneer je stof, gas, damp of andere afvalstoffen van het klussen binnen kunt krijgen, dan moet je kijken naar een hogere beschermingsgraad. Denk aan mondkapjes met de juiste FFP filter en de juiste bescherming in het gezicht.

 

Mondkapjes voor het klussen

Tussen mondkapjes van dagelijks gebruik en mondkapjes voor het klussen zitten verschillen. Dit heeft te maken met het soort materiaal waarvan het gemaakt is. Wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes hebben maar 1 beschermingslaag. Mondkapjes met een filter kunnen meer beschermen. Daarnaast is er een verschil tussen de wegwerpmaskers/stofmaskers, en halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers. Wanneer je ondanks het dragen van mondkapjes en andere eventuele maatregelen het idee hebt dat je corona kunt hebben, of in aanraking bent gekomen met iemand die positief getest is, kun je een coronatest afspraak maken bij Coronatestnederland.

 

Mondkapjes voor klussen

Wanneer je gaat klussen dan is het aan te raden om een mondkapje te gebruiken met een filter. Een filter beschermt je tegen fijne stoffen en bij een hogere beschermingsgraad ook tegen gassen. Zowel in de zorg als in de bouwsector worden mondkapjes met een FFP1, FFP2 en FFP3 filters gebruikt. Deze mondkapjes bieden de beste bescherming. Daarnaast kun je kiezen tussen een bedekking van je mond en neus met een halfgelaatsmasker en de bedekking van je hele gezicht met een volgelaatsmasker. Bij een halfgelaatsmasker en volgelaatsmasker kun je een filter kiezen. Mondkapjes aanschaffen met een FFP1 biedt bescherming voor 78% tegen schadelijke stoffen zoals katoen, houtdeeltjes en hooi. Mondkapjes kopen FFP2 om je bescherming te bieden voor 100% is dus een goed idee.

Mondkapjes in het openbaar

Sinds de mondkapjes plicht is iedereen verplicht een mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje in winkels, gezondheidscentrum en openbaar vervoer. Tenzij je een verklaring hebt dat je geen mondkapje nodig hebt, kun je verschillende soorten mondkapjes virus kopen die aan de voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld geen sjaal of beanie dragen. Een mondkapje gemaakt van stof kun je zelf maken of kopen. Wegwerp mondkapjes mogelijk ook gedragen worden. Wanneer je een mondkapje wilt kopen van goede kwaliteit dan kun je kijken naar het NEN keurmerk. Deze mondkapjes houden vochtdruppels goed tegen en laten zuurstof goed door. Daarnaast is het pasvorm van deze mondkapjes goed waardoor je het veilig kunt dragen.