Plafondpanelen plaatsen

Een plafond bepaald in grote mate de uitstraling van een ruimte. Als een plafond smerig of beschadigd is, zal dit direct van invloed zijn op de rest van het interieur. Een strak plafond daarentegen is een aanwinst voor het interieur. Er zijn verschillende methodes om een plafond aan te kleden. De meest klassieke methode is het sauzen van het originele plafond. Het plafond zit dan strak in de verf en ziet er als nieuw uit. Een nadeel daarvan is dat het plafond om de paar jaar weer opnieuw gesausd moet worden. Een plafond sausen is niet ieders favoriete klus, want het is lastig om te doen. Vaak wordt er dan gekozen voor het plaatsen van plafondpanelen

Wat zijn plafondpanelen?
Een ander veel gebruikte omschrijving van plafondpanelen plaatsen is een systeemplafond. Er wordt uitgegaan van een verlaagd, of vals plafond. Dit houdt in dat het originele plafond uit het zicht wordt onttrokken door enkele centimeter onder het plafond een nieuw plafond te installeren. Hiervoor wordt een geraamte onder het originele plafond gemonteerd. Dit geraamte is meestal van hout of metaal en hier worden de plafondpanelen ingehangen. Het is daarom belangrijk dat de draagstructuur stevig is, omdat dit de basis van het verlaagde plafond is. Een verlaagd plafond met plafondpanelen biedt ook mogelijkheden. Leidingen en kabels kunnen gemakkelijk door de lege ruimte tussen het originele plafond en het systeemplafond lopen zonder dat dit te zien is. Er kan ook gemakkelijk inbouwverlichting, verwarming of ventilatie worden geplaatst. En het grote voordeel is dat je nooit meer je oude plafond hoeft te sausen en dat plafondpanelen onderhoudsvrij zijn. Een systeemplafond met plafondpanelen is een strakke en nette afwerking van je plafond. Systeemplafonds zijn erg veel te zien in kantoorgebouwen.

Type plafondsystemen met plafondpanelen
Plafondpanelen kunnen geplaatst worden in verschillende soorten plafondsystemen. Het belangrijkste verschil tussen al deze plafondsystemen is esthetisch van aard. Het meest gebruikte systeem is een inleg systeemplafond. De plafondpanelen liggen op gelijke hoogte met het ophangsysteem waar de plafondpanelen inhangen. Tussen de plafondpanelen zijn de profielen daarom zichtbaar. Voor een iets luxere uitstraling kies je voor een doorzak systeemplafond. Ook hier hangen de plafondpanelen in het draagsysteem, maar wel iets lager, zodat er een hoogteverschil is tussen de plafondpanelen en de zichtbare profielen. Wil je een zeer strakke uitstraling en de profielen niet in het zicht hebben, dan kies je voor een verdekt systeemplafond. De plafondpanelen zijn dusdanig aangepast dat zij de profielen bedekken. Hierdoor ontstaat een strak en net plafond. 

Soorten plafondpanelen
Er zijn verschillende soorten plafondpanelen verkrijgbaar. Plafondpanelen zijn in de meeste geval vierkante panelen, maar ze zijn ook verkrijgbaar als rechthoekige panelen. De standaard maten zijn 60 x 60 centimeter voor vierkante plafondpanelen en 60 x 120 centimeter voor rechthoekige plafondpanelen. De meeste plafondpanelen bestaan uit kalk of steenwol. Hiervan zijn weer talloze varianten, zoals een de klassieke plafondpanelen in ruwe afwerking, maar gladde en matte plafondpanelen zijn ook mogelijk. Daarnaast is er de mogelijkheid om plafondplaten met een print aan te brengen. Hoewel plafondpanelen meestal in een witachtige kleur verkrijgbaar zijn, zijn ze ook in andere kleuren verkrijgbaar. Je kunt ook plafondpanelen kiezen om praktische redenen, zoals extra brandwerende plafondpanelen of afwasbare plafondpanelen.

Bron: schilder-inutrecht