Inbraak- en brandbeveiliging

Bij de koop of huur van een woning hou je rekening met de veiligheid van de omgeving. Hoe is het gesteld met de criminaliteit in de regio? Hoe zijn de facilitaire voorzieningen zoals: ziekenhuis, huisartsenpost, politie, brandweer, scholen, winkels en het openbaar vervoer? In de randstad zal je de beste faciliteiten vinden. Daarentegen ligt criminaliteit in stedelijke gebieden vele malen hoger. Elk stad kent relatief veilige gebieden en regio’s die relatief hoog scoren op de lijst van criminaliteit. Een meest voorkomende Als je wilt weten hoeveel woninginbraken er gepleegd worden in jouw regio, kan je gebruik maken van de postcode tool op de website van RTL Nieuws. Gemiddeld genomen worden er dagelijks ruim 250 (geregistreerde) woninginbraken gepleegd. Het meest wordt ingebroken tijdens de kerstdagen. Op nieuwsjaarsdag zijn het afgelopen jaar 600 inbraken geregistreerd. Dit is ook de dag waarop de meest woningbranden voorkomen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om brand veroorzaakt door criminaliteit. Volgens het CBS zijn er het afgelopen jaar ruim 6.000 woningbranden geregistreerd. Los van brand waarbij geen hulp van brandweer ingeschakeld is.

Schadekosten

Gemiddelde bedraagt de schade bij een woningbrand 24.000 euro. Je wilt er dus zoveel mogelijk aan doen om dit te voorkomen. Het zelfde geldt voor een inbraak, waarbij diefstal van goederen en schade aan de woning het gevolg is. Bedragen lopen al snel op tot enkele duizenden. Als je goed verzekerd bent krijg de schade vergoed, maar immateriële schade blijft. Denk aan het gevoel van veiligheid dat aangetast bij een inbraak. Steeds vaker komen inbraken voor gedurende het daglicht. Hoe goed is jouw woning beveiligd tegen inbraak en brand? En denk altijd aan je verzekering. Soms kan worden ingebroken of brand uitbreken ondanks al je handelingen. Zorg altijd dat je de belangrijkste spullen die veel waarde heeft veilig heb opgeborgen in een kluis of onverwoestbare lockerkast.

Veiligheid

Om veiligheid te verhogen en risico op brand en inbraak te voorkomen, kan je betaalbare maatregelen nemen. Zorg voor verlichting met sensoren bij de ingang van het huis. Hang veiligheidsverlichting op bij de ingang op een hoogte zodat niemand erbij kan zonder ladder. Zodra iemand het huis naderd gaat het licht branden. Dit schrikt inbrekers af, omdat ze niet graag gezien willen worden. Met een eenvoudige IP camera voor buiten stream je beelden live door naar je smartphone of tablet. Op deze manier heb je altijd zicht op jouw woning. Goede sloten is vanzelfsprekend, maar toch is een zwak en gedateerd slot het entreepunt voor vele inbrekers. Bij brand moet je denken aan rookmelders, zodat je snel kan reageren wanneer er een brand is. Als er toch brand ontstaat is en branddeken met brandblusser onmisbaar.