Hoe kan ik een laminaatvloer leggen?

Een laminaatvloer leggen bestaat uit twee delen:
• De voorbereiding van de ondervloer.
• Het legpatroon bepalen en de nieuwe vloer leggen.

Een laminaatvloer is een geweldig alternatief voor hout. Het lijkt niet alleen heel goed op hout het zal bovendien ook niet aangetrokken worden door de houtwormen die zich gemakkelijk nestelen in gewoon hout. De gemakkelijke vormen van laminaat om te leggen is kliklaminaat.

De voorbereiding van de Vloer

Een goede voorbereiding zal in heel grote mate het eindresultaat van je werk mee bepalen. Daarom is het belangrijk om de verschillende stappen strikt te volgen.
• Laat de platen acclimatiseren. Plaats de ongeopende verpakkingen met laminaat in de kamer waar het zal geplaatst worden. Dit dient ten minste 48 uur op voorhand te gebeuren zodat er voldoende tijd is om aan te passen aan de omgevingstemperatuur. Daardoor zal het krimpen of uitzetten beperkt blijven bij afkoeling of opwarming van de kamertemperatuur.
• Het oppervlak waar je het laminaat zal plaatsen moet vooraf goed gereinigd worden zodat het redelijk stofvrij is.
• Leg eerst een vochtafstotende ondergrond. De vloer van de kamer waar de laminaatvloer zal komen moet met kunststofbekleding bedekt worden. De stukken mogen een beetje overlappen maar worden ook best met een vochtwerend plakband aan mekaar geplakt. Je mag de plasticlaag gerust 5 cm tegen de muur zetten, boven de plinthoogte. Dit kan later afgesneden worden.
• Bovenop de kunststoflaag komt nog een dunne laag schuim, die op rollen verkocht wordt. Deze laag moet perfect op maat gesneden worden en de stukken mogen mekaar niet overlappen omwille van de dikte. Deze ondergrond moet ervoor zorgen dat eventueel achtergebleven steentjes of zand putjes zouden veroorzaken in het laminaat. Tegenwoordig bestaan er ook materialen die zowel vocht- als schok werend zijn.

Het legpatroon bepalen en de nieuwe vloer leggen

• Leg de eerste plaat aan de linkerbovenhoek van de kamer met de afgewerkte kant naar boven.
• Plaats een afstandhouders tussen het einde van de plaat en de muur. Afstandshouders kun je kopen of zelf maken, maar zorg er in ieder geval voor dat ze overal even dik zijn. Plaats de afstandshouders op regelmatige afstand tussen de platen en de muur.
• Nu kun je verder met de volgende platen in dezelfde rij. Door het laminaat parallel te leggen aan de langste muur van de kamer bekom je een aantrekkelijker resultaat dat meer diepte geeft aan de ruimte.
• Voor de tweede rij verkort je de eerste plaat zodanig dat de naden in deze rij niet gelijklopen met die van de eerste rij. Ga verder met de tweede rij. Maak gebruik van een houten blokje om de tweede rij in de groef van de eerste te laten klikken. Blijf hameren totdat het gat verdwijnt. Begin de volgende rij altijd met het overgebleven stuk van de vorige rij.
• Sommige platen kunnen wat weerspannig zijn om in mekaar te klikken. Dit kan te maken hebben met een niet volledig rechthoekige vorm van de kamer. In dat geval zullen sommige randen lichtjes moeten bijgeschaafd worden.

Nu hoef je enkel nog de afstandhouders te verwijderen en de plinten te plaatsen vooraleer je kan genieten van een sfeer- en stijlvolle warme kamer.