Eiken vloer

Ben je toe aan een andere vloer in je interieur, laat je dan inspireren in houten vloeren. Warm, comfortabel en kies je voor een eiken variant, zeer duurzaam. Vloeren zijn in alle mogelijke soorten verkrijgbaar. Laminaat, plavuizen, een gietvloer maar ook de duurzame houten vloer. Hout is helemaal trendy. Het is een natuurproduct en in ieder interieur toe te passen. Of je nu in een klassieke inrichting woont of verknocht bent aan je strakke woonstijl, een houten vloer kan bijna in alle gevallen. Wanneer je een eiken vloer gaat leggen in huis, is het verstandig je in wat soorten te verdiepen. Eiken heeft namelijk een aantal categorie├źn, die onderling nogal verschillen.

Eikenhout

Europees eikenhout
Dit meest traditionele eikenhout is geschikt voor heel veel doeleinden. O.a. vloeren, maar ook meubelen, deuren, kozijnen en trappen zijn geschikt om van Europees eiken te vervaardigen. Dit traditionele eikenhout is schaars en daarom ook duur. Toch is dit hout fantastisch, om er een vloer van te construeren.
Amerikaans wit eiken
Deze eikensoort is wat lichter van kleur en meer geschikt om bier en wijnvaten van te produceren. De langzaam groeiende eik wordt ook wel als sierboom gebruikt. Indianen maken uit de schors een medicijn.
Amerikaans rood eiken
Rood eiken heeft een wat grovere structuur dan de witte eikensoort. Deze houtsoort is goed te bewerken maar niet zo duurzaam. Gevoelig voor aantasting van schimmels. Geschikt om binnenshuis te gebruiken als vloerdelen, speelgoed en betimmeringen.
Japans eiken
De Japanse eikenboom kan een leeftijd van 400 jaar bereiken. Dit buigzame hout wordt hoofdzakelijk gebruikt als buighout bij stoelrompen. Kan ook geschild worden tot triplex.

Kiezen voor een eikenhouten vloer

Eikenhout, met name Europees eiken, is de meest populaire houtsoort voor vloeren. Er zijn dan ook tal van voordelen. De uitstraling is natuurlijk de belangrijkste reden. De neutrale eiken vloer geeft elk interieur het juiste accent. Chique maar toch rustig. Door de vele noesten in het hout is het aanzien van sommige eikensoorten robuust en stoer te noemen.
Bewerking
Omdat eiken gemakkelijk te bewerken is, kan de houten vloer aangepast worden aan de woonstijl. De eiken planken die worden geborsteld en gerookt krijgen een warme, chique look terwijl geschaafde planken ruig en robuust kunnen zijn.
Legpatroon
Het legpatroon bepaalt grotendeels de uitstraling. Een visgraatmodel doet wat klassieker aan dan het leggen van puur de plankenvloer. Ook de grootte van planken zijn voor elke look weer anders. Eiken vloeren kunnen tevens in elke kleur worden gelakt.
Functioneel
Een eiken vloer leggen in huis zorgt voor functionaliteit. Eigenschappen als hardheid, warmte en duurzaamheid, geven een eiken vloer een prima toepassing in gezinnen met huisdieren en kinderen. Eiken vloeren kunnen tegen een stootje. Deze vloeren gaan gemiddeld zo’n 20 jaar mee. Dit wordt bepaald door de dikte van de vloer. Hoe dikker de vloer is hoe vaker je deze kan schuren, dus des te langer heb je er plezier van. Een dikke, eiken vloer is kostbaar maar degelijk en lang houdbaar.

 

Bron: atmyhome.nl